Føroyskt 10 mannafar verður flotað í Roskilde havn nú kl. 12.00

Spennandi dagur í Roskilde

Soleiðis skrivar Vikingeskibsmuseet i Roskilde á síni heimasíðu 

Det er ikke så længe siden, at færøbådene var det mest brugte transportmiddel mellem de mange øer på Færøerne. Færøbådene blev brugt, når man skulle besøge hinanden, ind til lægen, når okser, får og varer skulle transporteres mellem øer og selvfølgelig; når der skulle fiskes og jages fra havet.

Her var det blandt andet vigtigt, at båden var stabil nok til, at man kunne springe ombord fra en klippefuld kyst i dårligt vejr, uden at båden kæntrede. Den skulle samtidig være let nok til, at mandskabet kunne trække den på land og bære den op over selv meget stejle skrænter.

Det klippefyldte ølandskab samt de nordatlantiske vinde og strømforhold har dermed været udslagsgivende for, hvordan færøbådene er udformede.

På torsdag den 19. september søsætter Vikingeskibsmuseets bådeværft en ny traditionel klinkbygget færøsk ro- og sejlbåd med plads til ti roere og to mandskab. Båden er en såkaldt Tíggjumannafarer til Vikingeskibsmuseets sejladstjeneste.

Den er bygget af bådebyggerne Hanus Jensen og Pernille Rosendahl, samt lærling Oscar La Pia. Hanus, der er færøsk bådebygger har stået for byggeriet.

Du kan læse mere om båden og søsætningen her:

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/.../soesaetning-af-ny...

Billederne fra Færøerne kommer fra arkivet på det færøske nationalmuseum Tjóðsavnið